dinsdag 22 januari 2019 · 08.25u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

De wijnregio’s in Baden

Baden is zeer uitgestrekt en staat natuurlijk niet helemaal vol wijnstokken. Eigenlijk zijn er 9 (sub)regio’s waar wijn wordt gemaakt.

Helemaal in het noord-oosten ligt aan het riviertje Tauber de regio Tauberfranken. Die wijnregio is eigenlijk een buitenbeentje omdat hij aansluit bij het naburige Frankenland in Beieren. Men maakt er Frankenwein die dikwijls afgevuld wordt in bocksbeutel-flessen, die zoals de naam het zegt een buidelvorm hebben.

Boven de studentenstad Heidelberg ligt de piepkleine Badische Bergstrasse. Tussen Heidelberg en Karslruhe ligt de heuvelachtige Kraichgau (die wel eens het Toscane van Baden wordt genoemd). De Kraichgau heeft een lössbodem.

Tussen Baden-Baden en Offenburg ligt de Ortenau. Dat is een belangrijk wijngebied met als voornaamste wijndorp Durbach. In de Ortenau worden de heuvels echt gedomineerd door de wijnstokken. Het Zwarte Woud is vlakbij.

Boven Freiburg vinden we de Breisgau, een klein wijngebied met toch enkele topproducenten.

Ten westen van Freiburg (aan de overzijde van de A5) ligt de beroemde Kaiserstuhl, een vulkanisch heuvellandschap dat oprijst van aan de Rijn. Hier worden de steile hellingen in terassen opgedeeld, om het plukken nog enigszins mogelijk en dragelijk te maken. De bodem levert mineraalrijke wijnen op.

Nog iets zuidelijker vinden we de Tuniberg met een kalksteen- en lössbodem. Het is een klein gebied waar vooral de pinot-soorten worden verbouwd.

Ten noorden van de Zwitserse grens strekt zich het Markgräferland uit. Verschillende bodemsoorten wisselen elkaar af: löss, leem en kalksteen. Dit is het land van de Gutedel (Chasselas).

Een flink eind naar het oosten is er dan nog de wijnregio Bodensee, gelegen aan het meer van Konstanz. Vooral de vlak aan het meer gelegen hellingen van Meersburg leveren prima wijnen op.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions