dinsdag 22 januari 2019 · 08.01u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Solfer

Op de meeste wijnetiketten staat vermeld dat de wijn sulfiet bevat. Hier en daar worden dan al eens de wenkbrauwen gefronst. Is dat wel gezond, zwavel in de wijn?

Als er niet geknoeid werd (en dan ruik je het meteen), is er met het zwavelen van wijn niets mis, ook niet voor de gezondheid van de wijnliefhebber (tenzij in het geval van allergie). Meer zelfs: het zwavelen van wijn is eigenlijk noodzakelijk voor het maken van degelijke wijn, al zijn er producenten die het zonder proberen. Wel is het zo dat hoe beter de kwaliteit van de druiven, hoe minder sulfiet doorgaans nodig is.

Zwavel is in de eerste plaats een antioxidant: het belet dat de blootstelling aan de lucht de wijn aantast. Zwavelen maakt de wijn langer houdbaar en ook beter verteerbaar voor de consument, omdat bacteriŽn minder kans krijgen. Sulfiet gaat ook wilde gisten tegen en verbetert de smaak, onder meer omdat het bepaalde stoffen (zoals aldehyden) bindt, die de wijn een onprettige smaak zouden geven. Tot op heden is er nog geen stof gevonden die vergelijkbare gunstige effecten heeft.

In principe wordt tijdens de wijnbereiding op verschillende tijdstippen sulfiet toegevoegd: aan de most, na de gisting en bij het bottelen. In een fles van 0,75 liter blijft dan uiteindelijk zoín 26 milligram zwavel over, waarvan je niks proeft.

Ondanks de solfer blijft wijn dus een hemels product.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions