dinsdag 22 januari 2019 · 08.01u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Grauburgunder 25 jaar jong

De Grauburgunder of Pinot gris is niet meer weg te denken uit het Duitse (en vooral Badische) wijnlandschap, maar dat is nog niet zo heel lang het geval. Tot voor 25 jaar werd die druif wel aangeplant, maar onder de naam Ruländer. De wijnen die daarvan gemaakt werden, waren vet en zwaar, met een hoog mostgewicht. De druiven werden steevast overrijp geplukt, meestal aangestast door edelrotting. Heel lang was die wijnstijl zeer populair, maar begin jaren ’80 zakte de verkoop drastisch in elkaar.

De bedrijfsleider van het Winzergenossenschaft Bickensohl, Christian Henninger, zocht en vond een uitweg: voortaan zou hij de wijnen droog vinifiëren en onder de naam ’Grau(er) Burgunder’ op de markt brengen. De standaard was streng: druiven van de beste hellingen, lagering van minstens twee jaar op groot vat, restsuiker onder de 4 gram per liter, afvulling enkel in 0,75 liter-flessen. De eerste flessen (van de jaargang 1982) kwamen in 1984 op de markt: de eerste droge Grauburgunder van de helling Bickensohler Herrenstück. De wijn had 12 % alcoholvolume, slechts 1,1 gram restsuiker en 6 gram zuren. Het is de ’oerwijn’ van de Duitse Grauburgunders. Dit wijntype werd een instant succes en kon meteen de concurrentie aan met de droge wijntypes uit het buitenland. De Grauburgunder werd een grote wijn en meteen een ideale etensbegeleider.

Sindsdien is men meer gaan experimenteren en wordt van de ’oervorm’ afgeweken. Zo lopen de restsuikers al wel eens op tot 5 of 6 gram (zoals ook de trend is in de Elzas). Ook literflessen voor de gastronomie zijn geen uitzondering meer. Toch bekoort in proeverijen de écht droge versie vaak nog het meest.

Overigens, voor wie al die tijd is blijven zweren bij de ’oude, vertrouwde’ Ruländer: die wordt ook nog gemaakt, maar zijn status als paradepaardje van de Kaiserstuhl heeft hij wel definitief aan zijn droge broertje moeten overlaten.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions