dinsdag 22 januari 2019 · 08.01u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Wijnland Baden

Baden strekt zich uit langs de Rijn van Konstanz over Lörrach en Karlsruhe tot aan de grootste stad Mannheim en tot aan de Main bij Wertheim. Het grenst in het westen aan de Elzas, in het zuiden aan Zwitserland, in het noordwesten aan de Palts en in het oosten aan Hessen, Württemberg en Beieren.

Historisch gezien was Baden eeuwenlang een markgraafschap. In de 19de eeuw werd het een keurvorstendom en daarna zelfs een groothertogdom. In 1871 trad het land toe tot het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd het groothertogdom afgeschaft, maar Baden bleef als republiek een ruime autonomie behouden tot de machtsgreep van de nazi’s in 1933. De hoofdstad was Karslruhe. In 1952 werd Baden met Württemberg verenigd tot de grote deelstaat Baden-Württemberg. Maar de Badische eigenheid bleef wel overeind.

De wijnbouw is van die eigenheid een bijzonder element. Wijn uit Baden is in Duitsland een bekend en sterk merk, ook al bestaat de wijnregio uit negen soms veel van elkaar verschillende subregio’s. Tauberfranken in het uiterste noordoosten sluit veel meer aan bij de Frankische wijncultuur (inclusief de bocksbeutelfles), de Ortenau of de Kraichgau brengen andere wijnen voort dan de Kaiserstuhl of het Markgräferland en ook de subregio Bodensee is (niet alleen geografisch) een buitenbeentje.

De wijnbouw in Baden wordt gedomineerd door de pinot-druif, die in Duitsland burgunder wordt genoemd. Pinot blanc heet zo Weisser Burgunder, pinot gris Grauer Burgunder en de pinot noir (Blauer) Spätburgunder. Die laatste druif is de meest verbouwde in Baden (zo’n 36%) en wordt meestal gevinifieerd tot rode wijn. Müller-Thurgau is met een kleine 20% de meeste verbouwde witte druif, maar is duidelijk op zijn retour. Deze door Dr. Müller in het Zwitserse Thurgau gecreëerde kruising levert vooral lichte, frisse en goedkope zomerwijntjes op. De witte en grijze burgunders zijn samen goed voor zo’n 17% en leveren karaktervolle kwaliteitswijnen op. Riesling (in de Ortenau ook Klingelberger genoemd) staat op de vierde plaats. Omdat Baden zonniger is dan andere regio’s in Duitsland bevatten de Rieslings uit Baden meestal iets meer zuren dan die van de Moesel. In Markgräferland is Gutedel een veel verbouwde druif (beter bekend onder de Franse naam Chasselas).

De wijnbouw in Baden vertoond qua organisatiestructuur nogal wat gelijkenis met de buur aan de overkant van de Rijn, de Elzas (dat een duidelijk Duitse wijncultuur heeft). Ook in Baden spelen de coöperatieven of Winzergenossenschaften een grote rol. Zij kopen de druiven van de boeren in en maken er een uitgebreid gamma aan wijnen mee. Die schaalvergroting gaat echter gepaard met een grote zorg voor kwaliteit. Dat was vroeger wel eens anders. Naast de Winzergenossenschaften blijven een groot aantal wijnboeren onafhankelijk werken. Hun wijnen zijn meestal van uitstekende kwaliteit, maar natuurlijk wel duurder, al zijn er in Baden gouden zaken te doen. Veel pinots zijn in Baden evenwaardig aan hun tegenhangers uit de Elzas of de Bourgogne, maar véél goedkoper.

Culinair is Baden een paradijs, dat verrassend aansluit bij onze Vlaamse eetcultuur. De keuken in Baden is heel verfijnd, met niettemin veel aandacht voor de streekgerechten. De asperge is de streekgroente bij uitstek, die met zoveel cultuur is omgeven als bij ons. Steeds worden de eigen wijnen bij het eten aangeprezen, je zou maar gek zijn om ze af te slaan. Uiteraard is ook fruit niet weg te denken uit de Badense landbouw, met als afgeleid product natuurlijk de talrijke destillaten. Ook restfracties van de wijnbouw worden daarvoor aangewend (voor Trester of Marc).

  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions