dinsdag 22 januari 2019 · 08.00u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Portwijn

Alom bekend en bemind zijn de portwijnen, in België gewoonlijk 'porto' genoemd. Ze komen uiteraard uit Portugal en zijn gemaakt van druiven uit de Dourovallei. Portwijnen zijn zeer gesmaakte en delicate versterkte wijnen, en er bestaan vele types die erg van elkaar kunnen verschillen. Bij ons wordt port veelal als aperitief gedronken, maar dat is eigenlijk niet zo'n goede keuze, omdat de meeste portwijnen veel restsuiker bevatten, die de eetlust eerder tempert dan opwekt. Enkel droge witte porto's kunnen voor de maaltijd worden gedronken.

De meeste port wordt gemaakt in de stad Porto en het vlakbij gelegen Vila Nova de Gaia. De druiven worden getransporteerd vanuit de Dourovallei en in de stad verwerkt to port. Verreweg de meeste producenten werken op die manier. Maar sinds de jaren '80 is het ook toegestaan dat port wordt gemaakt op de wijnboerderijen (de quintas) zelf. Zulke portwijnen zijn zeldzamer, hoewel ook de grote porthuizen zulke 'single quinta' port maken.

Het productieproces start met het treden van de druiven. Vroeger was dat letterlijk voetenwerk, maar dat wordt tegenwoordig minder en minder gedaan (het is ook zeer zware arbeid). Als gevolg van het kneuzen van de druiven komt het gistingsproces op gang dat na een bepaalde tijd kunstmatig gestopt wordt door toevoeging van brandewijn. Daardoor blijft ook een flink deel restsuiker onvergist, wat de meeste port zoet maakt. Ook voor de lagering wordt nog alcohol toegevoegd tot een percentage tussen de 18 à 20% bereikt wordt. Daarmee behoort port tot de versterkte wijnen, zoals ook sherry (xeres), pineau en madeira.

De vier hoofdtypes van portwijn zijn ruby, tawny, white en (vrij recent) rosé.

Ruby

Deze port wordt het meest gemaakt (en gedronken). Typisch aan deze port is dat hij niet of beperkt op eiken vaten gelagerd is geweest. De basisversie rijpt meestal op staaltank of in betonnen kuipen. Daardoor behoudt de port zijn jong en sterk karakter, met volle fruitigheid en met een typische dieprode kleur.

Een apart type ruby, is de vintage port. Waar de meeste ruby's een mengeling zijn van verschillende oogstjaren, wordt de vintage gemaakt van één oogstjaar dat als uitzonderlijk goed werd uitgeroepen (gewoonlijk gebeurt dat zo'n drie keer per decennium). Ook de vintage port mag slechts maximaal drie jaar vatlagering hebben. Daarna wordt hij ongefilterd afgevuld, zodat hij nog verder kan rijpen op de fles. Vintageport kan dan ook heel lang bewaard worden en ontwikkelt pas na vele jaren zijn delicate smaak.

Van goede, maar niet uitzonderlijke, jaren wordt ook wel een late bottled vintage gemaakt. Deze port mag iets langer op vat rusten dan de vintage alvorens in de fles te gaan.

Tawny

Tawny port is per definitie vatgelagerde portwijn. De basisversie rust al gauw 6 tot 7 jaar op eik. Daardoor is deze portwijn bleker van kleur én ook meer geëvolueerd door contact met zuurstof (oxidatie). Dat proces geeft een heel ander type port. Als ze langer op vat gelegen hebben, wordt dat vaak vermeld op de fles (10, 20, 30 tot zelfs 40 jaar). De lagertijd is wel een gemiddelde want ook de tawny port is meestal een mengeling van meerder oogstjaren.

Indien tawny gemaakt wordt van één oogstjaar, wordt hij niet vintage, maar colheita genoemd. Het oogstjaar staat dan ook op de fles. In tegenstelling tot de vintage is er geen verdere rijping op de fles (die heeft immers al in het vat plaatsgevonden).

White

De witte porto wordt gemaakt uit witte druiven, dat is logisch. Maar verder zijn alle mogelijke manieren van productie toegestaan. Portwijn die langer is uitgegist zal veel minder restsuiker bevatten en dus vrij droog zijn (dry white). Verder kan ook witte port vatrijping hebben, zelfs gedurende vele jaren (zoals de tawny). Droge vatgerijpte port doet denken aan sherry. In wit tref je dus alle mogelijke stijlen aan.

Rosé

De jongste telg in het porthuishouden is de rosé port. Net zoals rosé wijnen gemaakt door de schillen vrij snel uit het productieproces te halen zodat ze slechts beperkt kleur hebben gegeven aan de wijn. Rosé port wordt altijd zonder vatlagering gemaakt, om de frisse fruitige aroma's niet verloren te laten gaan.

Meer info:

www.ivdp.pt
www.quintadobucheiro.pt
www.grahams-port.com/

  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions