dinsdag 22 januari 2019 · 09.01u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Duitse wijnetiketten – ik snap er niks van

Veel mensen krijgen kop nog staart aan de vermeldingen QbA, Spätlese, Auslese trocken enz. op de Duitse wijnflessen. Het Duitse wijnetiket is niet het gemakkelijkste om te begrijpen. Maar voor wie er wijs uit geraakt, bevat het veel meer informatie dan het Franse etiket.

Wat op een Duits wijnetiket zo goed als altijd voorkomt is de druivensoort. Enige uitzondering zijn de cuvées die van verschillende druiven zijn gemaakt, maar die staan dan meestal vermeld op het tweede etiket aan de achterzijde van de fles. Het feit dat de druif wordt vermeld, wordt door wijnliefhebbers meer en meer op prijs gesteld.

Naast de druivensoort wordt altijd het jaartal vermeld.

Soms wordt ook de wijngaard aangeduid, wanneer de wijn gemaakt is van druiven die alleen maar daar zijn geplukt. Dat is interessant als men de ondergrond van de wijngaard kent (zand, leem, löss, vulkanisch gesteente enz.). Het verklaart meteen een deel van het karakter van de wijn. De kennis van het terroir speelt bijvoorbeeld in de Bourgogne een grote rol, waar de classificatie afhangt van de onderscheiden wijngaarden. In Duitsland is het in de regel alleen maar een nuttige toevoeging, maar doorgaans toch ook een kenmerk van kwaliteit. Bekende Weinlagen in Baden zijn de Ihringer Winklerberg (één van de zonnigste van heel Duitsland), de Achkarrer Schlossberg en de Durbacher Plauelrain.

Waar de wijn afgevuld is, wordt eveneens afgedrukt. Erzeugerabfüllung en Gutsabfüllung duiden erop dat de wijn, van druiven afkomstig van de eigen wijngaarden, door de wijnboer of de coöperatieve zelf is afgevuld.

En dan zijn er nog de vermeldingen waarover het meest verwarring bestaat en die het gevolg zijn van de ingewikkelde Duitse wijnwetgeving, die bovendien nog eens constant wordt aangepast. In grote lijnen gaat het om volgende kwaliteitsonderverdeling:

Tafelwein en Landwein zijn de laagste categorieën. Daarvan heeft QV er geen in het aanbod.

Daarna komen de Qualitätsweine. Daarbij moet men onderscheid maken tussen Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) en Qualitätswein mit Prädikat (of Prädikatswein). Beide mogen ze enkel gemaakt worden van druiven uit een bepaald gebied (en enkel van de druiven die in dat gebied zijn toegelaten, maar dat is vrij ruim). Ze moeten een proefcontrole doorstaan en krijgen een Amtliche Prüfungsnummer (AP-nummer). De Prädikatswein is het hoogste niveau en mag slechts uit één druivensoort worden gemaakt. Cuvées komen dus niet in aanmerking (ook al is de kwaliteit ervan gelijkwaardig). De Prädikaten zijn: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein. Die categorieën zijn grotendeels gebaseerd op het mostgewicht, uitgedrukt in graden Öchsle, maar ook op andere factoren, zoals het tijdstip van plukken. Baden heeft daarbij iets afwijkende afgrenzingen ten opzichte van de rest van Duitsland (omdat het zonniger is). Het verrijken van de most met suiker (om een hoger mostgewicht te bekomen) is in Duitsland verboden.

De drie hoogste categorieën leveren zonder uitzondering zeer zoete wijnen op (uit overrijpe door edele rotting aangetaste druiven). De eerste drie kunnen ook droog worden gevinifieerd. In dat geval staat dat duidelijk aangegeven op het etiket. Een Kabinett is dus zoeter dan een Kabinett trocken (maar bevat minder alcohol). Wel zullen de wijnen van een hogere categorie doorgaans smaakvoller en complexer zijn dan die met een lager Prädikat.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions