dinsdag 22 januari 2019 · 07.59u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Gekruiste druiven

Zoals overal in de groenten-, fruit en plantenteelt wordt in de wereld van de wijndruiven ook gewerkt met kruisingen. Zo probeert men de eigenschappen van twee druiven te combineren, om te komen tot een betere smaak, om grotere opbrengsten te genereren of een betere bescherming tegen ziekten.

Eén van de bekendste kruisingen is Müller-Thurgau, tussen Riesling en Gutedel (nog preciezer: Madeleine Royale). Tot voor recent gen-onderzoek ging men ervan uit dat Silvaner de partner van de Riesling was. Vandaar ook de andere naam van deze soort: Rivaner. Die naam wordt voornamelijk bij droog gevinifieerde kwaliteitsvolle wijnen gebruikt. De druif werd gecreëerd door Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau in het onderzoekscentrum voor tuin- en wijnbouw in het Duitse Geisenheim in 1882. Müller-Thurgau is geen veeleisende druif, gedijt ook in koudere streken en brengt eerder neutrale maar toch fruitige wijnen voort. De opbrengst aan de stokken is groot, wat tot een lagere prijs leidt.

Een andere kruising met Riesling is Scheurebe, genaamd naar Dr. Scheu die de druif maakte in 1916. Wat de tweede component van de kruising is, is merkwaardig genoeg niet duidelijk. Ook hier werd Silvaner door genetisch onderzoek als mogelijkheid uitgesloten. Men denkt thans aan een uitgestorven wilde soort. Van Scheurebe worden bijna uistluitend zoete tot edelzoete wijnen gemaakt, soms door gerenommeerde wijnboeren zoals Laible in Durbach.

Soms werd blauw met wit gekruist, zoals bij de Kerner. Die druif is niet genoemd naar haar schepper, maar naar een dichter. Ze is een kruising tussen rode Trollinger en Riesling. Dat gaf geen rosé-druif of zoiets, maar gewoon een witte druif. De Kerner is wel zeer gevoelig voor ziekten. Onderussen is er ook al een mutatie van de druif opgedoken, die Kernling wordt genoemd.

Andere kruisingen die in Duitsland relatief veel worden gebruikt zijn Dornfelder, Bacchus, Cabernet Dorsa, Cabernet Mitos, de schimmelresistente Regent en Nobling.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions