dinsdag 22 januari 2019 · 08.08u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Hoera schimmel?

Menig wijnboer worstelt in zijn wijngaard met schimmels en ziekten. Eén van die schimmels heeft twee gezichten, de botrytis cinerea, ook wel: grijze schimmel of kortweg botrytis. Die schimmel heeft meestal een positieve invloed op de smaak, maar kan een gevaar zijn voor de oogst. Komt de botrytis te vroeg, als de druiven nog niet rijp zijn of als ze al door een andere oorzaak beschadigd zijn, dan worden de druiven zuur en kunnen ze niet meer gebruikt worden. Als de druiven al rijp zijn daarentegen, treedt de zogenaamde edele rotting op, waardoor van de druiven edelzoete wijnen kunnen worden gemaakt.

De schimmel ontwikkelt zich bij vochtige en warme omstandigheden, zoals bij nevel in de ochtendzon. Als de herfst nog warm genoeg is, wordt de kans op edele rotting groot. De schimmel maakt de druifwand poreus en zorgt daardoor voor verdamping van water, waardoor verhoging van het aandeel droge bestanddelen (o.a. suikers, smaak) optreedt. De druiven kleuren van licht naar chocoladebruin, zijn overrijp en tot krenten verschrompeld. De wijn wordt hierdoor meer geconcentreerd. Men oogst door de druiven (in meerdere plukgangen) te plukken en niet de trossen; intensief werk, maar het loont de moeite. De gisting komt door het hoge suikergehalte vaak moeilijk op gang en kan zeer lang duren. De smaak is echter zeer complex en de wijnen kunnen extreem lang bewaard worden (tientallen jaren minimaal). Het procédé werkt wel alleen bij witte druiven.

Wijnen die gemaakt zijn van druiven die edele rotting hebben ondergaan, zijn bijvoorbeeld de beroemde Sauternes in Frankrijk of de Tokaj in Hongarije. In Duitsland worden de meeste ausleses en alle beerenausleses, trockenbeerenausleses en de eiswein van edel gerotte druiven gemaakt. Die wijnen zijn prijzig tot zeer duur.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions