dinsdag 22 januari 2019 · 08.45u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Opgelet! Rare namen...

In de Ortenau hebben ze soms rare gewoonten (hun bizarre carnavalsgebruiken dan nog daargelaten). Eén daarvan is het bedenken van druivensoorten met een andere dan gewoonlijke naam. Dat leidt bij menig wijnliefhebber wel eens tot verwarring.

Zo heet de Riesling in de Ortenau meestal Klingelberger. Gelukkig vermelden de meeste producenten ook de eerste naam op de etiketten. De benaming ontstond in hét wijndorp van de streek, Durbach. Daar is een wijnhelling met de naam Klingelberg. Die werd in 1782 al volledig met Riesling beplant. De druif op die berg werd op die manier de Klingelberger. Veel wijnboeren houden vast aan de benaming, omdat het ook zo’n beetje geldt als kwaliteitskenmerk: zeg nooit zomaar Riesling tegen een Klingelberger.

Nog verwarrender is de naam Clevner. Die wordt in de Ortenau gebruikt voor de (Gewürz)traminer of rode Traminer. Er is echter ook een andere druif die de naam Clevner draagt en die niets van doen heeft met Traminer, maar een mutatie is van de Spätburgunder. Die Clevner stamt uit het naburige Württemberg en brengt rode wijnen voort. De Clevner in de Ortenau geeft witte wijn (de naam rode Traminer slaat op de kleur van de druif).

Kunt u nog volgen?
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions