dinsdag 22 januari 2019 · 09.21u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Rosé en weissherbst

Baden is bekend om zijn weissherbst. Dat zijn rosé wijnen. Maar... niet elke rosé is een weissherbst.

Weissherbst mag alleen van blauwe druiven worden gemaakt van dezelfde soort en van dezelfde wijngaard. De meest gebruikte druif voor weissherbst is de Spätburgunder. De blauwe druiven worden verwerkt zoals de witte, waardoor maar een beetje rode kleur in de wijn komt, zodat het rosé effect ontstaat. Meestal worden voor de weissherbst restdruiven gebruikt die niet voor het maken van rode wijn geschikt zijn. Dat zegt echter helemaal niets over de kwaliteit van de weissherbst, die zeer hoog kan zijn.

Rosé mag wél uit meerdere blauwe druivensoorten vervaardigd worden, al bestaan ook daar in het Duitse wijnrecht maxima voor (bv. Spätburgunder met 15% Blauer Portugieser). De vinificatie verloopt identiek aan die van weissherbst.

En dan is er nog de (eerder zeldzame) Rotling of Schieler. Die wordt gemaakt van blauwe én witte druiven, ziet er uit als rosé, maar is er geen. In Baden is er Rotling op de markt onder de naam Badisches Rotgold. Hij bestaat uit minstens 51% Spätburgunder en hoogstens 49% Grauer Burgunder.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions