dinsdag 22 januari 2019 · 08.01u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Sekt is super

De doorsnee Vlaming zweert nog altijd bij echte Champagne. Hoewel dikwijls aan de prijzige kant zijn alle redenen goed om andere mousserende wijnen van de hand te wijzen. Zo gaat het hardnekkige verhaal dat men van Champagne geen hoofdpijn krijgt, maar van andere schuimwijn wel.

Uiteraard is er veel kwaliteitsverschil tussen het grote gamma mousserende wijnen. Maar dat alleen Champagne goed kan zijn, is onzin. Stilaan begint men bijvoorbeeld de Spaanse Cava te ontdekken, of de Italiaanse Spumante, ja zelfs de vonkelwyn uit Zuid-Afrika.

In Duitsland heet de mousserende wijn Sekt. Die is misschien nog meer dan de gewone wijnen onderhevig aan vooroordelen. Geheel ten onrechte. Een zichzelf respecterend wijngoed maakt Sekt op de traditionele manier die in niets verschilt van die in de Champagne. Er is een tweede gisting op fles, de flessen worden gekeerd (hier en daar nog met de hand) en de gist verwijderd door de hals te bevriezen. Daarna wordt bijgevuld om het gewenste zoetgehalte te verkrijgen.

De meeste Champagne is een mengeling van verschillende jaargangen (cuvées), waarnaast er millésimes bestaan (van eenzelfde jaar). Beide soorten komen ook in Duitsland voor.

Er zijn natuurlijk wel verschillen. Voor het maken van Champagne zijn slechts drie druiven toegelaten (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier). Meestal worden ze gemengd, maar er is ook Blanc de Blancs (enkel Chardonnay) en Blanc de Noirs (enkel de blauwe druiven). Voor Sekt zijn er meer mogelijkheden, bv. Sekt van Riesling.

Een belangrijk verschil zit in de aanduiding van het suikergehalte. Trocken is daarbij niet het synoniem van Brut. Sekts die trocken heten te zijn, smaken als demi-sec. Voor de echt droge Sekt gebruikt men in Duitsland ook Brut (of Herb). Halbtrocken Sekts zijn dan weer zoeter dan demi-sec. Opletten dat u zich niet laat misleiden.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions