dinsdag 22 januari 2019 · 08.28u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Wijngidsen

Ook voor Duitse wijn zijn er gidsen die de wijnliefhebber moeten toelaten het kaf van het koren te scheiden. Ze zijn een nuttig gebruiksinstrument, maar hun belang is relatief. Uiteraard geven de gidsen een indicatie voor wat betreft de kwaliteit. De samenstellers kennen hun vak en hun oordeel heeft wel degelijk waarde. Toch moet een wijnliefhebber zich in de eerste plaats laten leiden door wat hij zelf goed en lekker vindt. Men betaalt geen hoge prijzen voor een door een wijngids aangeprezen wijn, als die persoonlijk niet in de smaak valt. Omgekeerd mag men best in de wolken zijn over een wijn die men in de verste verte niet terugvindt in een gids. Niet alle wijnen staan immers in de gidsen: de samenstellers proeven meestal enkel die wijnen die door de producenten werden ingezonden en onder een bepaalde quotering worden ze niet vermeld.

Het onafhankelijke standaardwerk voor Duitse wijn is het gele boek van Gerhard Eichelmann waarin zo’n 1000 producenten en 10.000 wijnen zijn opgenomen. Eichelmann quoteert de producenten met sterren en de wijnen met punten (op honderd). Een producent met wereldklasse krijgt vijf sterren, een uitstekende wijnbouwer vier, een zeer goede drie enzovoort. Vanaf 84 op honderd worden de wijnen vermeld, met een korte proefimpressie. Eichelmann maakt er geen geheim van dat hij de trend van de jongste jaren in Duitsland om krachtige alcoholrijke wijnen te maken (die zouden moeten concurreren met het buitenland) afwijst. Voor hem moet Duitse wijn het hebben van lichtheid en finesse.

Een twee belangrijke gids is de Duitse versie van de GaultMillau die iets meer dan 800 producenten en zo’n 7100 wijnen beschrijft. GaultMillau is commerciëler ingesteld dan Eichelmann en neemt per regio ook advertenties op van hotels en restaurants. De klassering is ongeveer gelijklopend met die van Eichelmann, zij het dat de sterren druiventrosjes zijn geworden en GaultMillau wijnen vermeldt vanaf 75 punten op honderd.
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions