dinsdag 22 januari 2019 · 09.05u  
Start     Wijnen     Whisky     Sterke dranken     Streekbieren     Thee Nieuws     Agenda     Weetjes     Producenten    Over QV  
Wijnweetjes

Meneer Oechsle

Zoals in een vorig wijnweetje uitgelegd, bepaalt men de kwaliteit van wijn in Duitsland voornamelijk aan de hand van het mostgewicht. Dat wordt gemeten in graden Oechsle.

De methode om het suikergehalte te bepalen is uitgevonden door ene meneer Christian Ferdinand Oechsle, een... goudsmid uit Pforzheim. Hij ontwikkelde ook het meetintstrument, de densimeter of mostgewichtmeter. De uitvinding van Oechsle werd vanaf 1830 op grote schaal gebruikt.

Het principe is simpel: suiker verzwaart een vloeistof. Eén liter water is gelijk aan één kilogram; los je er suiker in op, dan neemt niet het volume toe, maar wel het gewicht. Vandaar: één liter druivensap met een gewicht van één kilogram en 90 gram, heeft 90 graden Oechsle.

Aan de hand van het aantal graden Oechsle kan men ook berekenen hoeveel alcohol een wijn maximaal kan bevatten. Most van 80 graden Oechsle zal bij volledige vergisting 84 gram alcohol per liter opleveren, of een wijn van 10,6% alcoholvolume.

Ook andere wijnproducerende landen hebben dergelijke maatstaven, al wijken ze wel af van die van Oechsle. Oostenrijk bijvoorbeeld kent de Klosterneuburger Mostwage (MKW). Eén MKW is 5 graden Oechsle. Frankrijk kent de Baumé (ontwikkeld door chemicus Antoine Baumé in 1768), die ook in de keuken wordt gebruikt, en Amerika de Brix (naar de Oostenrijker Adolf Brix).
  © 2007-2019 QV bvba Start    Wijnen    Whisky    Sterke dranken    Streekbieren    Thee    Nieuws    Agenda    Weetjes    Producenten    Sites    Contact
Design and hosting by Webbreezer Solutions